onsdag den 9. maj 2012

Sund på budget

Når man er på SU ligesom os, eller når ens budget er stramt, så kan det nogen gange virke svært at skulle kunne spise sundt og varieret, når pengene skal kunne række. Herhjemme bruger vi omkring 2000-2500 kr. om måneden på mad, nogle gange mindre. Vi prioritere sund og god mad rigtig højt, og derfor vælger vi også at bruge en så stor del af vores indkomst på mad. Nogle måneder kan man dog komme ud for at skulle spare ekstra, og tænke lidt ekstra over hvad man køber ind. Men fordi madbudgettet er lavt, behøver man ikke nedpriotere at spise sundt og godt. Her kommer nogle forslag til forholdsvis billige madvare, som både er sunde og mætter:-)



Dåsemad - Ikke alt dåsemad er lige lækkert, eller hensigtsmæssigt at spise.Men faktisk går noget af det an:-) Fx. tomat på dåse. Det er både billigt, og godt at have stående da det kan bruges til mange ting. Fx en tomatsovs eller sammen med nogle grøntsager, og kylling i ovnen.
Frosne grøntsager (og bær) -Både frugt og grønt på frost fungere rigtig fint, og er en praktisk at have i fryseren. Kan bruges til alt fra wok til smoothies.
Æbler - En pose æbler kan som regel fås til billige penge, og kan bruges til både mellemmåltid og i madlavningen. Både som topping på din morgenmad, eller revet i fx en råkost salat.
Gulerødder - gulerødder er super billige, også er de super i så mange forskellige retter eller som en del af madpakken.Fx kan gulerødder rives i en salat/råkost, koges og blendes til pure, bruges i en wok eller ovnretter. Mulighederne er uendelige:-)
Hvidkål og andre kåltyper - Igen en super grøntsag. Billigt og sundt. Indeholder en masse kostfibre og vitaminer, som mætter. Kan bruges i wok, ovnretter, som salat/råkost og meget andet.
Tun på dåse - Tun på dåse er en udmærket kilde til at få fisk og protein, hvis budgettet er meget stramt. Dog skal man huske på ikke at spise det mere en én gang om ugen, da det kan indeholde en del tungmetaller. Kan bruges som en tun salat blandet med lidt mayo/syrnet mælkeprodukt og lignende, eller som fx tun frikadeller med revet gulerod og havregryn:-)
Gær - Bag dit brød selv. Det er både billigere, og sundere. Du bestemmer selv hvad der skal være i brødet, og hvor groft det skal være:-) det er en god ide at bage en stor portion og fryse resten ned.
Havregryn - Havregryn er genialt når det skal være både billigt og sundt. Kan bruges som morgenmad med mælk eller lavet til grød, som en del af en brøddej, i forskellige kød fars (Fx tun frikadeller), som erstatning for rasp og meget andet. Mætter godt og er billigt:-) havregryn til morgenmad behøver ikke være kedeligt. Kan piftes op med fx revet æble og kanel.¨
Mælk - Mælk er en god ting at have i køleskabet. Både til bagning, som en del af morgenmaden eller bare til at drikke. Vælg de magre mælke som fx skummetmælk :-)
Grovpasta - De fleste supermarkeder har efterhånden fået grovpasta til en fornuftig pris. Vælg det i stedet for hvide pasta, og få mæthed for færre kalorier og penge. Pasta kan bruges til stort set alt, og kan varieres med forskellige sauce/krydderier/olie osv.

Udover dette så er fødevare som æg (god kilde til protein - kan bruges på et utal af måder), rugbrød og frugt/grøntsager købt efter sæson både billige og sunde. Det er en god ide at købe ind efter sæson, der er ingen grund til at købe jordbær i januar medmindre du SKAL bruges det:-) i hvert ikke hvis man vil spare penge. Et andet tip er at købe fx kød på tilbud, vi plejer at fryse fx kylling ned i portioner så man altid kan tage en pose op når man skal bruge det.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar